Cum mancam? de Omraam Michael Aivanhov publicat la 8 Ian. 2007
Cum mancam?
     Azi voi vorbi despre nutritie si va voi spune lucruri ce sunt de o maxima importanta. Foarte putini, chiar si cei învatati si foarte evoluati, stiu aceste lucruri.
     Presupuneti ca pentru un motiv sau altul sunteti lipsit de mâncare câteva zile si sunteti prea slab, chiar si pentru a va misca. Puteti fi erudit , bogat, dar nimic din ceea ce stiti sau posedati, nu poate egala fructul sau bucata de pâine ce o puneti în gura; o îmbucatura si reînviati! O bucatica e tot ce este necesar pentru a face fortele si mecanismele întregului vostru sistem sa înceapa a functiona din nou. Exista anumite elemente în alimente care redau sanatatea si vigoarea , mai eficient decât orice gând, emotie sau putere a vointei dar nu va dati seama de aceasta, mâncarea are o mica importanta pentru voi, în afara de mijloc de a va satisface instinctele si nu vedeti ca are vreun efect emotional sau intelectual asupra voastra.Totusi mâncarea e cea care face posibil sa faceti tot ce faceti, sa vorbiti, simtiti, gânditi.

     Initiatii au stiut întotdeauna importanta nutritiei, au descoperit de mult timp ca alimentele sunt concepute si pregatite în laboratoarele divine de deasupra cu infinita întelepciune si ca ele contin elemente magice care fac posibil ca omul sa aiba revelatii. Ei mai stiu ca trebuie sa creeze anumite conditii înainte de a beneficia de alimente.
     Desi nutritia este la originea razboaielor si revolutiilor,nu se poate spune ca lumea o considera de prima importanta. Oamenii sunt instinctivi în ce priveste mâncatul, ca si animalele, si nu au notiunea de beneficiu spiritual ce poate deriva din a mânca într-un anumit mod; de fapt ei nu stiu sa manânce.
     Urmariti oamenii, veti vedea cât de mecanic manânca, înghitind fara sa mestece si lasând tot felul de idei haotice si sentimente sa se amestece cu procesul de digestie, secretie si eliminare a toxinelor. Si apoi se mira de ce se îmbolnavesc. E din modul lor de a mânca.

     În familie, toti sunt ocupati sa citeasca, sa priveasca la TV, sa munceasca pâna se aseaza la masa si atunci încep sa palavrageasca, sa se certe. O masa luata în asemenea conditii te face sa nu mai vrei altceva dupa aceea decât sa dormi, esti asa de greu ca nu mai ai entuziasm pentru nimic. Daca manânci cum ar trebui, te simti în forma, lucid si gata de lucru dupa masa. "Cum ar trebui sa se manânce?". Va voi spune ce face un Initiat. Mai întâi, stiind ca trebuie sa pregateasca cele mai bune conditii posibile pentru a beneficia de elementele pe care Natura le-a creat, începe prin a se reculege ramânând tacut si închinându-si gândurile Creatorului (tacerea la masa nu e caracteristica manastirilor).
     Initiatii si înteleptii întotdeauna au mâncat în tacere. El mai stie ca prima îmbucatura e cea mai importanta (cel mai important moment al oricarei actiuni este primul pas) pentru ca ea semnalizeaza eliberarea fortelor care, odata eliberate, nu se opresc, ci continua pâna la capat : daca începi într-o stare de armonie, orice vei face va fi armonios pâna la capat.
     Apoi, el manânca încet si mesteca bine, nu doar de dragul digestiei lui, ci pentru ca gura este un laborator spiritual care absoarbe energiile eterice subtile înainte de a transmite partile grosiere spre stomac.

     Gura este pentru planurile subtile ceea ce stomacul este pentru planul fizic, un instrument foarte perfectionat cu glande pe si sub limba care capteaza particolele eterice, ceea ce explica de ce poti fi complet refacut si bine dispus, când esti slabit de foame, de prima îmbucatura înainte ca ea sa aiba timp sa ajunga în stomac. Gura absoarbe energia si o trimite la sistemul nervos înainte ca alimentele mai putin subtile sa poata ajunge la stomac.
     Sa nu va surprinda sa auziti ca elemente eterice pot fi extrase din alimente. Fructul, de exemplu, este alcatuit din materie solida, lichida, gazoasa si eterica; toti suntem constienti de substanta solida si lichida, dar putini sunt constienti de aroma subtila care apartine zonei aerului.
     Nimeni nu acorda nici cea mai mica atentie partii eterice, care are de a face cu culoarea si mai ales cu viata fructului si care este cea mai importanta parte din toate, pentru ca aceasta parte eterica ne hraneste corpurile mai subtile.

     Deoarece, pe lânga corpul sau fizic, omul are si altele, mai subtile (eteric, astral, mental, cauzal, budic, atmic, care sunt sediile functiilor fizice si spirituale ) el mai bine s-ar întreba cum sa le hraneasca, decât sa le lase sa flamânzeasca.
     Omul stie cu aproximatie ce sa dea corpului sau fizic (zic aproximativ pentru ca majoritatea manânca carne, care e daunatoare atât fizic cât si psihic),dar nu are idee ce sa dea corpului eteric (vital), astral (emotional), mental ,sa nu mai vorbim de cele superioare. Dupa cum v-am spus e de ajutor pentru corpul fizic sa masticam bine, dar pentru corpul eteric e nevoie sa adaugam ceva în plus: respiratia.
     La fel cum o briza anima flacara (suflati pe o scânteie pentru a aprinde focul) astfel, respirând profund în timpul mesei ajuta la combustie. Digestia, respiratia si meditatia sunt forme de combustie, singura diferenta fiind în gradul de caldura si puritatea substantei. Daca încetati sa mâncati din când în când si rasuflati profund, arderea ce are loc permite corpului eteric sa extraga particolele subtile din mâncarea de care aveti nevoie si, cum corpul eteric este centrul vitalitatii, memoriei si sensibilitatii, e spre avantajul dvs. sa aveti grija sa fie alimentat.
     Corpul astral este hranit cu o substanta chiar mai subtila decât particolele eterice; emotii si sentimente. Daca va concentrati asupra mâncarii ce o mâncati cu dragoste, corpul vostru astral va extrage din ea partile pretioase de care are nevoie si ca rezultat, se va umple cu dragoste pentru toata lumea "va veti simti fericiti si împacati, doar cu o dorinta - sa traiti în armonie cu natura."Acest sentiment nu prea mai exista azi, pentru ca oamenii nu mai au acea atitudine protectoare de a fi atenti si plini de dragoste cu obiectele, copacii, muntii, stelele etc. sunt prea ocupati de ei însisi si se simt amenintati chiar si când sunt în siguranta acasa sau dorm
    . De fapt ei nu sunt amenintati, sentimentul de a fi abandonat de Mama Natura vine din faptul ca nu si-au hranit corpul astral! Când acesta e corespunzator hranit, aveti un sentiment minunat de bunastare care te face sa fii generos si tolerant în viata si daca ai probleme importante de rezolvat, procedezi cu tact si întelegere, stii cum sa faci concesii.
     Pentru a alimenta corpul mental, Initiatul se concentreaza cu ochii închisi asupra mâncarii; cum mâncarea este pentru el o manifestare a lui Dumnezeu, el încearca sa-i vada toate aspectele, de unde vine, ce contine, ce calitati are, ce entitati au îngrijit-o, pentru ca exista fiinte invizibile care au grija de plante si copaci. Mintea îi e preocupata de aceste lucruri în timp ce el extrage elemente din mâncare, care sunt înca mai subtile decât cele necesare corpului astral. O masa luata astfel îl lasa cu o întelegere pe care nu o avea la început,el vede toate lucrurile mai clar si e gata sa faca cea mai exacta munca mentala.
     Majoritatea oamenilor îsi imagineaza ca prin lectura, studiu si meditatie îsi dezvolta capacitatile intelectuale ... nu, desi studiul si meditatia sunt cu siguranta indispensabile, ele singure nu sunt suficiente.
     Corpul mental trebuie sa fie hranit cu anumite elemente în timpul meselor,ca sa fie puternic si rezistent pentru a face eforturi prelungite. Trebuie sa întelegeti ca corpul astral e cel care sustine emotiile iar corpul mental va sustine mintea, gândirea; aceste doua corpuri trebuie sa fie hranite corespunzator înainte de a va astepta sa fiti egali în fata sarcinii de a va trai viata.
     Pe lânga corpurile eteric, astral, mental, omul are si alte corpuri alcatuite dintr-o substanta si mai spirituala, corpurile: cauzal, buddhic si atmic sau centrele ratiunii, sufletului si a spiritului, care trebuie sa fie si ele hranite. Hrana lor e sentimentul de gratitudine fata de Dumnezeu. Gratitudinea care, de asemenea, e pe cale de disparitie din existenta umana, e cea care deschide usile spirituale spre toate binecuvântarile. Totul devine clar, vedeti, simtiti, traiti!Gratitudinea transforma materia grosiera în lumina si veselie.Învatati sa fiti recunoscatori.

     Când va hraniti cele trei corpuri superioare, particolele subtile desprinse sunt distribuite în creier, la plexul solar si toate celelalte organe. Va dati seama ca aveti si alte necesitati superioare, ca lucruri de o natura infinit superioara exista pentru voi, iar aceasta va deschide poarta spre posibilitati mai mari. Când ati terminat de mâncat, nu trebuie sa va întoarceti la dispute sau munca, nici sa va întindeti. Ramânând linistit un moment si respirând profund, energiile ce le-ati acumulat vor fi distribuite în tot sistemul si atunci veti fi gata sa efectuati orice munca. Nu uitati, începutul este cel mai important moment în toata activitatea.
Partenerii Nostri
Banners